Ovenschotel met witte asperges en puree

ovenschotel met witte asperges

Ingrediënten:

  • 1 kg (kruimige) aardappelen
  • 1,2 kg witte asperges
  • 4 ronde plakken ham
  • 300 gram gemalen kaas
  • 40 gram boter
  • 35 gram bloem
  • 500 ml melk + flinke scheut melk voor de puree
  • 1 bouillonblokje (groente)
  • peper
  • zout
  • nootmuskaat

Ingrediënten:

  • Schil de aardappelen. Kook ze gedurende 20 minuten gaar. Giet ze af.
  • Schil ondertussen de asperges en snijd een stukje van de achterkant.
  • Verwarm een ruime kookpot met water en verkruimel hierin het bouillonblokje.
  • Zodra het water kookt, leg je de asperges in het water en kook je ze in 9 à 11 minuten gaar (naargelang de dikte van de asperge). Schep de asperges daarna voorzichtig uit het kookvocht en laat ze uitlekken op een keukenpapiertje.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Maak ondertussen een kaassaus door de boter in een pannetje te smelten. Voeg daar dan de bloem bij en roer enkele minuten goed door. Voeg dan de melk (je kunt ook 400 ml melk en 100 ml aspergekookvocht gebruiken) toe en roer goed door met een garde. Voeg 200 gram kaas toe
  • Stamp de aardappelen fijn met een pureestamper. Kruid goed met peper, nootmuskaat en een beetje zout. Giet er een beetje melk bij om de puree smeuïger te maken. Een klontje boter kan eventueel ook nog.
  • Schep de aardappelpuree in een grote, liefst rechthoekige, ovenschaal.
  • Leg de asperges op de aardappelpuree, langs elkaar.
  • Leg er de vier plakken ham over.
  • Schep de kaassaus over de asperges en werk af met de overgebleven gemalen kaas.
  • Zet het nu zo’n 10 minuten in de oven en daarna nog max. 5 minuten op de grillstand voor een knapperig korstje!

Plaats een reactie