Dalgona ijskoffie

Dit lijkt wel de trend te zijn op Instagram: de Dalgona coffee! Een glas koude melk met een toef koffieroom erop! Even mengen en je hebt een heerlijke ijskoffie. Voor mij is de koffie op de originele manier (zonder karamelsiroop) te heftig, te bitter en te wrang. Ik ben dan ook geen koffieliefhebber. Maar met een flinke scheut karamelsiroop als extraatje werd het een feestje! Allesbehalve gezond maar wel erg lekker! 🙂

dalgona koffie

Ingrediënten (voor 2 goedgevulde glazen):

  • 2 eetlepels oploskoffie (fijne korreltjes)
  • 2 eetlepels witte of bruine suiker
  • 25 ml heet water
  • 20 ml koffiesiroop karamel + extraatje voor op de bodem van het glas
  • 5 dl koude melk
  • ijsklontjes
  • eventueel een topping naar keuze: kruimelkoekjes, hagelslag, karamelblokjes…

Bereiding:

  • Neem een kom die voldoende groot is om in te mixen. Doe hierin de oploskoffie, de suiker en het hete water.
  • Mix dit geheel zo’n 5 minuten op de hoogste stand. Hoe langer je mixt, hoe meer de room zich zal vormen. Blijf vooral goed mixen tot de room stijf is (zoals bij slagroom). Als de mixer minder krachtig is, duurt dat waarschijnlijk iets langer.
  • Giet de karamelsiroop erbij. En mix nog eens enkele minuten goed door tot een romig geheel.
  • Vul de glazen tot minstens de helft met ijsblokjes en vul het dan met koude melk.
  • Giet dan een beetje karamelsiroop (een flinke eetlepel, 2 kan ook als je het nog zoeter wilt hebben) over de melk. Dit zal een klein bruin laagje vormen op de bodem van het glas.
  • Schep de koffieroom op de melk.
  • Werk eventueel af met jouw gekozen topping en dien het dan op.
  • Om de lekkere ijskoffie te krijgen, hoef je dan alleen nog maar te roeren!

Eet (of ‘drink’ in dit geval) smakelijk!

Plaats een reactie