Aardappelschotel met spek en ui

aardappelschotel met spek en ui

Ingrediënten (voor 4 à 5 personen):

  • 700 gram voorgekookte aardappelschijfjes (uit de koeling)
  • 250 gram gerookte spekreepjes
  • 3 uien
  • 500 ml kookroom
  • 4 eieren
  • knoflookpoeder
  • boter
  • peper
  • zout

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Snijd de uien in halve ringen.
  • Verwarm een braadpannetje met de spekjes.
  • Wanneer de spek wat vet afgegeven heeft, voeg je de uien toe. Roer goed. Eventueel kun je een klontje boter toevoegen als er te weinig vet vrijkomt van het spek. Bak de ui mooi bruin aan. Zet de pan dan aan de kant.
  • Neem een ovenschaal en vet die in met een klein beetje boter.
  • Schik een laagje aardappelschijfjes, langs elkaar (niet over elkaar) als een bodemlaagje. Kruid dat laagje aardappels met een beetje zout en peper.
  • Schep hierop de helft van de ui en spek.
  • Leg er dan weer een laagje aardappelschijfjes overheen.
  • Kruid dan met peper en zout.
  • Schep dan de andere helft van de ui en spek erop.
  • Werk af met de laatste laag aardappelschijfjes en kruid die weer met zout en peper.
  • Kluts de room en eieren los in een kom en giet dit mengsel over de aardappels.
  • Zet het zo’n 50 minuten in de oven. Het meeste vloeistof van het room-eimengsel moet dan wel gestold zijn. Dit kun je controleren door en klein sneetje te maken doorheen de aardappelschotel.
  • Strooi er dan een laagje kaas overheen. En zet het nog eens zo’n 20 minuten in de oven.

Smakelijk eten!

Ook lekker met een beetje verse knoflook of knoflookpoeder.

Plaats een reactie