Asperges met kaassaus en serranoham

asperges kaassaus serranoham

Ingrediënten:

  • 8 witte asperges
  • 9 plakjes serranoham
  • 180 gram gemalen kaas
  • 20 gram boter
  • 25 gram bloem
  • 200 ml melk
  • 1 bouillonblokje groente
  • 1 eetlepel suiker

Bereiding:

  • Schil de asperges met een dunschiller en verwijder het stukje onderkant van elke asperge.
  • Vul een grote kookpot met water en verkruimel het bouillonblokje.
  • Roer dan de suiker doorheen het water.
  • Laat de asperges zo’n 8 à 10 minuten rustig koken. Schep ze er dan uit en laat even uitlekken op een keukenpapiertje. Het kookwater van de asperges bewaar je nog.
  • Draai telkens twee asperges in twee plakjes serranoham. Laat boven en onder een stukje asperge uitsteken. Eén plakje ham snijd je in kleinere stukjes en zet je even aan de kant.
  • Zet de oven aan op de grote grillstand.
  • Maak ondertussen een kaassausje door eerst de boter te laten smelten in een kookpotje. Voeg dan de bloem toe en roer enkele minuten goed door.
  • Dan kun je de melk toevoegen. Roer goed met de garde tot een gladde saus. Vul hem nu aan met kookvocht van de asperges tot de gewenste dikte (bij mij was dat ongeveer een pollepel).
  • Strooi zo’n 130 gram gemalen kaas  door de bechamelsaus. Roer het goed door.
  • Giet de kaassaus nu over de asperges.
  • Werk af met de overige gemalen kaas.
  • Zet de ovenschaal nu zo’n 5 minuten in het midden van de oven tot de kaas mooi goudbruin wordt. Blijf het wel in de gaten houden want de ene oven werkt sneller dan de andere.
  • Werk het gerecht af met de gesneden stukjes ham.

Eet smakelijk!

 

Plaats een reactie