Andijviestamppot kroketten

andijviestamppot kroketten

Ingrediënten (voor een 10-tal kroket schijven):

  • 1 kg kruimige aardappelen
  • 300 gram andijvie
  • 250 gram gerookte spekblokjes
  • flinke scheut melk
  • 30 gram roomboter
  • 100 gram paneermeel
  • 50 gram maïszetmeel
  • 3 eieren
  • koffielepel nootmuskaat
  • peper
  • zout
  • frituurolie (in de frietketel) of zonnebloemolie (in een diepe wokpan)

Bereiding:

  • Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken.
  • Kook de aardappelen gaar in een ruime hoeveelheid water. Dit duurt zo’n 20 minuten.
  • Kook de andijvie zo’n 10 minuten en giet dan af.
  • Bak ondertussen de spekreepjes goed aan.
  • Stamp de aardappelen fijn met een pureestamper. Voeg dan een scheut melk en de roomboter toe. Pureer goed verder.
  • Kruid nu flink met peper, zout en nootmuskaat.
  • Voeg de andijvie en spekblokjes toe en roer goed door.
  • Laat de stamppot nu voldoende afkoelen (koelkasttemperatuur). Dan wordt de stamppot iets steviger.
  • Schep telkens een flinke eetlepel puree op jouw hand en vorm het tot een schijf.
  • Leg de schijven op een bord of in een ovenschaal. Het helpt als je eronder een bakpapiertje legt. Dan plakt de aardappelpuree niet op het bord.
  • Zet alle schijven terug in de koeling zodat ze weer stevig worden.
  • Zet een kommetje klaar met maïszetmeel.
  • In een ander kommetje kluts je drie eieren los.
  • En in een derde kommetje doe je paneermeel
  • Haal elke aardappelschijf eerst door het maïszetmeel (schud het overbodige meel goed af), haal het dan door het eimengsel en daarna goed door het paneermeel.
  • Zet dan alle schijven terug in de koelkast.
  • Verwarm ondertussen de frietketel. Je kunt ook een wokpan gebruiken met een flinke hoeveelheid zonnebloemolie.
  • Bak de schijven (per 2 à 3) gedurende een 4-tal minuten in de olie.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s