Ingrediënten:
- 1 kg runderpoulet
- 2,5 kg kruimige aardappelen
- 3 flesjes Grimbergen dubbel
- 3 uien
- 3 plakken peperkoek
- 4 eetlepels appelstroop
- 1 flinke eetlepel suiker
- flinke scheut melk
- eetlepel roomboter
- braadboter
- peper
- zout
- nootmuskaat
Bereiding:
- Snijd de uien in halve, dunne ringen.
- Snijd het rundervlees in kleine blokjes.
- Verwarm een braadpot met boter en bak de uien bruin aan. Houd ze dan apart.
- Verwarm de braadpot opnieuw met boter en bak het vlees bruin aan. Kruid het vlees met peper en zout.
- Doe er dan het bier bij. Zet het vuur zachtjes en plaats het deksel erop.
- Laat het zo’n 2,5 uur pruttelen. Roer af en toe goed door. Is er teveel vocht uit de pot? Voeg dan een beetje water toe.
- Voeg na 2,5 uur de peperkoek, appelstroop en suiker toe.
- Laat nog eens ruim een halfuurtje pruttelen.
- Roer de uien daarna door het vlees.
- Zet de oven op grillstand, 200 graden.
- Schil de aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en kook ze zo’n 20 minuten. Giet daarna af.
- Stamp de aardappelen fijn met de roomboter en melk.
- Kruid de puree bij met peper, zout en nootmuskaat.
- Doe een laagje puree in een ovenschaal. Leg er het stoofvlees op. Werk daarna weer af met de puree. Strooi er nog een beetje paneermeel overheen.
- Zet dan zo’n 12 minuten in de oven, op grillstand.