Stamppottaart met andijvie

1-IMG_8082

Ingrediënten (voor 6 stukken):

  • 7-tal velletjes bladerdeeg
  • 800 gram andijvie
  • 400 gram rundergehakt
  • 1,3 kg kruimige aardappel
  • 1 eetlepel boter + beetje extra
  • 80 ml room (of melk)
  • peper
  • zout
  • nootmuskaat
  • 1 ei

 

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook ze zo’n 20 minuten en giet dan af.
  • Verwarm een diepe pan met een beetje boter. Voeg, beetje bij beetje, andijvie toe in de pot en roer steeds goed om.
  • Bak het gehakt aan in een beetje boter. Zet daarna aan de kant.
  • Stamp de aardappelen fijn met een pureestamper. Doe er de boter en de room bij. Stamp goed.
  • Kruid de aardappelen flink met peper, zout en nootmuskaat.
  • Roer er het gehakt en de andijvie doorheen.
  • Leg een bakpapiertje op de bodem van een kleine springvorm. Klem het vast met de ring en knip het overtollige bakpapier af. Boter eventueel ook de zijkanten even in (bij mijn vorm was dit niet nodig).
  • Leg de bladerdeeg vellen op de bodem en zijkanten. Aan de bovenkant mag het een beetje uitsteken.
  • Doe de stamppot in de vorm en plooi de bladerdeegvellen aan de bovenkant over de stamppot.
  • Klop een ei en strijk het ei over het bladerdeeg (aan de bovenkant).
  • Zet het nu zo’n 20 minuten in de oven.

 

Plaats een reactie