Wil je liever een vegetarische variant? Laat het gehakt dan gewoon weg.
Ingrediënten (voor 3 à 4 personen):
- 400 gram gemengd gehakt
- 2 grote aubergines
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 blikje tomatenpuree
- 125 gram zilvervliesrijst
- 1 koffielepel knoflookpuree of 2 verse teentjes knoflook, uitgeperst
- 1 rode paprika
- 1 ui
- 80 gram bloem
- 80 gram boter
- 800 ml melk
- 300 gram gemalen jong belegen kaas (of oude kaas)
- olijfolie
- 1 koffielepel gedroogde oregano
- peper
- zout
Bereiding:
- Verwarm de oven op 190 graden.
- Snijd de aubergines in dunne plakken. Bestrooi ze met zout. Laat even staan.
- Verwarm ondertussen de grillpan/grill.
- Smeer een dun laagje olijfolie op de aubergineplakken en grill ze mooi bruin. Draai eventueel voorzichtig om na 1,5 minuut. Laat de aubergineplakken daarna uitlekken op keukenpapier.
- Kook de rijst volgens de aanwijzingen van de verpakking. Laat uitlekken en zet daarna aan de kant.
- Snijd de ui en paprika in kleine blokjes.
- Verwarm een pan met wat olijfolie.
- Bak de ui met de knoflookpuree aan. Roer een 3-tal minuten.
- Voeg nu de paprikablokjes toe. Roer zo’n 3-tal minuten door elkaar.
- Voeg nu de tomatenpuree toe. Roer goed door elkaar.
- Voeg dan de tomatenblokjes en de oregano toe.
- Kruid ook even met wat peper en zout.
- Roer het geheel goed en laat zachtjes pruttelen gedurende een 10-tal minuten.
- Spatel dan de rijst door de gehaktsaus.
- Maak ondertussen een bechamelsaus door boter te smelten in een pannetje.
- Voeg daaraan de bloem toe. Roer het goed voor een 2-tal minuten.
- Voeg dan beetje bij beetje de melk toe totdat je een gladde saus hebt. Roer stevig!
- Roer er nu zo’n 180 gram kaas doorheen totdat je een smeuïg geheel krijgt.
- Maak nu de ovenschotel door eerst een laag gehaktsaus te nemen. Daarna een laag aubergines, dan kaassaus. Herhaal dit nog een keer. Zorg dat je bovenaan met kaassaus eindigt.
- Strooi er de rest van de kaas overheen.
- Zet nu zo’n 10 à 15 minuten in de oven totdat de kaas mooi gesmolten is.