Ovenschotel met tomatenrijst en aubergine

1-IMG_9173

Wil je liever een vegetarische variant? Laat het gehakt dan gewoon weg.

Ingrediënten (voor 3 à 4 personen):

  • 400 gram gemengd gehakt
  • 2 grote aubergines
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 125 gram zilvervliesrijst
  • 1 koffielepel knoflookpuree of 2 verse teentjes knoflook, uitgeperst
  • 1 rode paprika
  • 1 ui
  • 80 gram bloem
  • 80 gram boter
  • 800 ml melk
  • 300 gram gemalen jong belegen kaas (of oude kaas)
  • olijfolie
  • 1 koffielepel gedroogde oregano
  • peper
  • zout

Bereiding:

  • Verwarm de oven op 190 graden.
  • Snijd de aubergines in dunne plakken. Bestrooi ze met zout. Laat even staan.
  • Verwarm ondertussen de grillpan/grill.
  • Smeer een dun laagje olijfolie op de aubergineplakken en grill ze mooi bruin. Draai eventueel voorzichtig om na 1,5 minuut. Laat de aubergineplakken daarna uitlekken op keukenpapier.
  • Kook de rijst volgens de aanwijzingen van de verpakking. Laat uitlekken en zet daarna aan de kant.
  • Snijd de ui en paprika in kleine blokjes.
  • Verwarm een pan met wat olijfolie.
  • Bak de ui met de knoflookpuree aan. Roer een 3-tal minuten.
  • Voeg nu de paprikablokjes toe. Roer zo’n 3-tal minuten door elkaar.
  • Voeg nu de tomatenpuree toe. Roer goed door elkaar.
  • Voeg dan de tomatenblokjes en de oregano toe.
  • Kruid ook even met wat peper en zout.
  • Roer het geheel goed en laat zachtjes pruttelen gedurende een 10-tal minuten.
  • Spatel dan de rijst door de gehaktsaus.
  • Maak ondertussen een bechamelsaus door boter te smelten in een pannetje.
  • Voeg daaraan de bloem toe. Roer het goed voor een 2-tal minuten.
  • Voeg dan beetje bij beetje de melk toe totdat je een gladde saus hebt. Roer stevig!
  • Roer er nu zo’n 180 gram kaas doorheen totdat je een smeuïg geheel krijgt.
  • Maak nu de ovenschotel door eerst een laag gehaktsaus te nemen. Daarna een laag aubergines, dan kaassaus. Herhaal dit nog een keer. Zorg dat je bovenaan met kaassaus eindigt.
  • Strooi er de rest van de kaas overheen.
  • Zet nu zo’n 10 à 15 minuten in de oven totdat de kaas mooi gesmolten is.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s