Ovenschotel met tomatenrijst en aubergine

1-IMG_9173

Wil je liever een vegetarische variant? Laat het gehakt dan gewoon weg.

Ingrediënten (voor 3 à 4 personen):

  • 400 gram gemengd gehakt
  • 2 grote aubergines
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 125 gram zilvervliesrijst
  • 1 koffielepel knoflookpuree of 2 verse teentjes knoflook, uitgeperst
  • 1 rode paprika
  • 1 ui
  • 80 gram bloem
  • 80 gram boter
  • 800 ml melk
  • 300 gram gemalen jong belegen kaas (of oude kaas)
  • olijfolie
  • 1 koffielepel gedroogde oregano
  • peper
  • zout

Bereiding:

  • Verwarm de oven op 190 graden.
  • Snijd de aubergines in dunne plakken. Bestrooi ze met zout. Laat even staan.
  • Verwarm ondertussen de grillpan/grill.
  • Smeer een dun laagje olijfolie op de aubergineplakken en grill ze mooi bruin. Draai eventueel voorzichtig om na 1,5 minuut. Laat de aubergineplakken daarna uitlekken op keukenpapier.
  • Kook de rijst volgens de aanwijzingen van de verpakking. Laat uitlekken en zet daarna aan de kant.
  • Snijd de ui en paprika in kleine blokjes.
  • Verwarm een pan met wat olijfolie.
  • Bak de ui met de knoflookpuree aan. Roer een 3-tal minuten.
  • Voeg nu de paprikablokjes toe. Roer zo’n 3-tal minuten door elkaar.
  • Voeg nu de tomatenpuree toe. Roer goed door elkaar.
  • Voeg dan de tomatenblokjes en de oregano toe.
  • Kruid ook even met wat peper en zout.
  • Roer het geheel goed en laat zachtjes pruttelen gedurende een 10-tal minuten.
  • Spatel dan de rijst door de gehaktsaus.
  • Maak ondertussen een bechamelsaus door boter te smelten in een pannetje.
  • Voeg daaraan de bloem toe. Roer het goed voor een 2-tal minuten.
  • Voeg dan beetje bij beetje de melk toe totdat je een gladde saus hebt. Roer stevig!
  • Roer er nu zo’n 180 gram kaas doorheen totdat je een smeuïg geheel krijgt.
  • Maak nu de ovenschotel door eerst een laag gehaktsaus te nemen. Daarna een laag aubergines, dan kaassaus. Herhaal dit nog een keer. Zorg dat je bovenaan met kaassaus eindigt.
  • Strooi er de rest van de kaas overheen.
  • Zet nu zo’n 10 à 15 minuten in de oven totdat de kaas mooi gesmolten is.

Plaats een reactie