FOODBLOGSWAP: Ovenschotel met spek, bloemkool en broccoli

Voor de Foodblogswap van deze maand mocht ik koken van het blog van Andréa Janssen, voorheen 4Pure. Samen met haar man heeft ze een bedrijf in fotografie en printen. Ze is ook veel op pad met haar drie zonen. Ze maakt de heerlijkste recepten maar ze moet wel opletten voor pinda’s en paddenstoelen.
Haar blog bestaat uit een grote verzameling van allerlei recepten. In oktober springen natuurlijk de hoeveelheid ‘Halloween’ recepten in het oog. Zelf heb ik daar niet zoveel mee dus kies ik voor een heerlijk herfstrecept: ‘de bloemkool spek gratin.’ Een mooi recept dat eigenlijk nog niet zo lang op haar blog te vinden is.

Bij de foodblogswap is het natuurlijk de bedoeling om jouw eigen draai aan het originele recept te geven. Het leek mij lekker om broccoli en aardappel toe te voegen. Maar ik maakte ook een variant zonder aardappelschijfjes. Die komt binnenkort ook online. 🙂

Heel toevallig maakte Andréa deze maand ook een recept van mijn blog voor de foodblogswap. Je kunt het hier vinden!

FBS oktober gratin spek broccoli bloemkool

Ingrediënten:

  • 450 gram aardappelschijfjes
  • 1/2 bloemkool
  • 1 broccoli (300 gram)
  • 150 gram gerookte spekblokjes
  • 25 gram bloem
  • 3 eieren, opgeklopt
  • 100 ml kookroom
  • 175 ml volle melk
  • 75 gram geraspte kaas
  • klontje boter
  • zout
  • peper
  • nootmuskaat

Bereiding:

  • Verwarm de oven op 200 graden.
  • Snijd de bloemkool en broccoli in roosjes.
  • Verwarm een ketel met water en kook hierin de broccoli en bloemkool gaar. Dit duurt zo’n 10-tal minuten. Controleer even of ze echt gaar zijn .
  • Bak ondertussen de spekblokjes aan en laat ze uitlekken op een stukje keukenrol. 4
  • Smeer de ovenschaal in met een klontje boter.
  • Verdeel de bloemkool, broccoli en spekblokjes in de schaal.
  • Meng de room en bloem tot een glad geheel. Hiervoor gebruik je best een garde.
  • Voeg dan één voor één de eieren toe terwijl je blijft kloppen.
  • Giet er de melk en 2/3 van de geraspte kaas bij.
  • Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
  • Giet dit mengsel over de groenten en doe 3/4 van de spekjes in de ovenschaal.
  • Schik er nu de aardappelschijfjes overheen.
  • Bestrooi met de rest van de kaas en spekjes.
  • Zet het gerecht nu zo’n 30 minuten in de oven.

 

Een gedachte over “FOODBLOGSWAP: Ovenschotel met spek, bloemkool en broccoli

Plaats een reactie