Ingrediënten:
- 800 gram gemengd gehakt
- 4 eieren + 1 ei voor het gehakt
- 3 eetlepels paneermeel
- 4 rijpe tomaten
- 1 koffielepel knoflookpuree
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 4 koffielepels groene tabasco
- 1 theelepel suiker
- 1 theelepel gedroogde basilicum
- 1 theelepel gedroogde peterselie
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 70 ml rode wijn
- peper
- zout
- braadboter
- olijfolie
Bereiding:
- Kook de eieren zo’n 6 minuten. Spoel ze dan met koud water en pel ze. Leg aan de kant.
- Snijd de tomaten in grove stukken. Haal het harde gedeelte eruit.
- Snijd de ui fijn.
- Doe wat olijfolie in een pan en laat smelten.
- Bak de ui glazig.
- Voeg de knoflookpuree, tijm, basilicum, peterselie en de tomatenpuree toe. Roer goed om.
- Voeg dan de tomatenstukken en de wijn toe en zet op halfhoog vuur. Laat zo’n 10 minuten zacht pruttelen maar roer af en toe door.
- Kruid de tomatensaus dan met peper, flink wat zout, suiker en tabasco.
- Pureer de tomatensaus met een staafmixer tot een gladder geheel.
- Doe het gehakt in een kom.
- Voeg het paneermeel, een eitje, peper en zout toe. Meng goed met jouw handen.
- Verdeel het gehakt in 4 porties en duw een eitje in het midden van het gehakt. Vorm een mooi bal. Doe ditzelfde met het andere deel gehakt.
- Verwarm een braadpannetje met boter en bak de gehaktballen rondom bruin op middelhoog vuur. Zet dan het vuur lager en bak ze zo’n 10 minuten tot het gehakt gaar is.