Witloflasagne

1-IMG_8157

Ingrediënten:

  • 7 stronken witlof
  • 250 gram gemalen kaas
  • 3 plakken schouderham
  • lasagneblaadjes
  • 50 gram bloem
  • 50 gram boter
  • 600 ml melk
  • 250 gram gemalen kaas
  • peper
  • nootmuskaat
  • suiker (eventueel)
  • boter

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Snijd vier stronken witlof fijn. Verwijder eventueel de harde kern (het bittere deel) en snijd een stukje onderaan af. Snijd nu alles in reepjes.
  • Verwarm een hogere pan met wat boter. Stoof de witlof aan. Roer goed en zet het vuur nu lager. Laat rustig stoven tot het helemaal gaar is. Giet het vocht goed af in een zeef.
  • Halveer drie stronken witlof. Verwijder eventueel de harde kern (het bittere deel) en snijd een stukje onderaan af.
  • Verwarm een pan met boter. Leg de stronken op de bodem. Bak op middelhoog vuur aan. Kruid met een beetje peper en nootmuskaat.
  • Draai de witlof even om zodat hij ook aan deze kant lichtjes bruint.
  • Strooi er eventueel een beetje suiker over als je niet zo van bitter houdt.
  • Zet het deksel er even op zodat de witlof rustig gaart.
  • Maak nu een blonde roux door boter te smelten in een pannetje. Voeg daar de bloem aan toe en roer goed. Giet nu beetje bij beetje de melk erbij. Roer goed met een garde.
  • Voeg nu ook de kaas toe aan de saus.
  • Kruid de saus met peper en nootmuskaat. Eventueel kan het ook met een beetje zout.
  • Schep nu een laagje saus in de ovenschaal.
  • Leg er laagje lasagnevellen op.
  • Leg er nu een deel van de gestoofde witlof op.
  • Leg er een plakje ham op.
  • Daarna weer een laagje saus. En herhaal het tot de schaal goed gevuld is.
  • Zorg dat het bovenste laagje voorzien is van saus.
  • Leg er dan de gebakken witlof op. Zorg ervoor dat je het vocht even goed uitknijpt.
  • Laat dit zo’n 30 minuten garen in de oven.

3 gedachtes over “Witloflasagne

Plaats een reactie