Gebakken aardappelen uit de pan

gebakken aardappelen uit de pan

Een heel basic recept maar oh zo lekker!

Ingrediënten:

  • 1,2 kg vastkokende aardappelen
  • snufje zout
  • 1 koffielepel gele aromat
  • 1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden
  • flinke klont boter

Bereiding:

  • Schil de aardappelen en verwijder eventuele ogen uit de aardappel. Spoel ze niet af met water.
  • Snijd dan de aardappels in schijven van 2 cm dik en halveer die nog een keer.
  • Neem een kookpot met een flinke hoeveelheid water. Doe er ook een snuf zout in en leg hierin de aardappelen. Breng ze aan de kook en kook ze gaar in een 15-tal minuten. Prik er even met de vork in om te controleren.
  • Giet ze dan af en laat ze een 5 à 10 minuten uitdampen.
  • Verwarm een grote braadpan met een flinke klont boter op (redelijk) hoog vuur. Doe hierin de aardappelen. Zorg dat ze in één laagje liggen.
    Ik gebruikte zelf een pan van 32 cm. Heb je een pan met een kleinere diameter? Bak ze dan liever in twee delen.
  • Bestrooi de aardappelen met aromat. Laat ze liggen totdat ze een bruin laagje vormen. Draai ze dan om en wacht tot ook die kant begint te kleuren. Schud nog regelmatig even om.
  • Tussendoor doe ik er hier en daar nog een klontje boter bij. Zo wordt het vet niet te donker en bakt alles mooi bruin.
  • Het bakken duurt zo’n 10 à 12 minuten.
  • Strooi er op het laatste de Italiaanse kruiden overheen.
  • Zet een schotel klaar met een laag keukenpapier en laat de aardappeltjes goed uitlekken alvorens ze te serveren.

 

Plaats een reactie