Stoofvlees met kriek

stoofvlees met kriekenbier

Ingrediënten:

  • 2 kilogram runderstoofvlees, in grove stukken
  • 2 dikke uien
  • 2 tenen knoflook
  • 6 flesjes kriekbier (bijvoorbeeld Mort Subite kriek lambic)
  • 2 flinke eetlepels kersenjam
  • 6 plakken peperkoek
  • 5 afgestreken eetlepels grove mosterd
  • 5 verse takjes tijm (mogen ook gedroogde zijn)
  • 6 kruidnagels
  • 6 laurierblaadjes
  • peper
  • zout
  • boter

Bereiding:

  • Snijd de uien in fijne stukjes.
  • Rasp de knoflook fijn.
  • Verwarm een grote braadpot met een flinke klont boter.
  • Kruid het stoofvlees stevig met peper en zout.
  • Bak dan het stoofvlees in 3 à 4 porties rondom bruin. Haal het na het braden telkens uit de pan en zet het even in een kom apart.
  • Doe in dezelfde braadpot nog een klontje boter en bak daarin de ui glazig aan.
  • Voeg ook de knoflook toe en roer enkele minuten door.
  • Voeg dan het vlees weer toe en blus af met het kriekbier.
  • Doe de kruidnagels, laurier en takjes tijm erin.
  • Voeg de kersenjam toe.
  • Smeer de peperkoek in met de mosterd. Leg de plakken peperkoek op het vlees.
  • Zet het vuur halfhoog en zet het deksel half op de pot.
  • Laat nu zeker 3 à 4 uur rustig pruttelen naargelang de grootte van de stoofvleesblokjes.
  • Roer er wel regelmatig door en kijk of er nog genoeg vocht in de pot blijft! Desnoods kun je altijd een klein beetje water toevoegen of het vuur iets lager zetten.

Dit recept is gebaseerd op het recept ‘Varkenswangen met kriekbier en peperkoek’ uit het boek ‘Dagelijkse kost 2, koken met gezond verstand’ van Jeroen Meus. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s