Ingrediënten (voor een 20-tal stuks):
- 200 gram rijst
- 250 gram gerookte spekreepjes
- 1 ui
- 1 rode puntpaprika
- 1 wortel
- 100 gram fijne tuinerwten (diepvries)
- 1 grote teen knoflook
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 50 gram grana padano of Parmezaanse kaas
- 50 gram geraspte kaas
- 1 eetlepel verse of gedroogde peterselie
- 4 à 5 eieren
- 10 eetlepels bloem
- 10 eetlepels paneermeel
- peper
- olijfolie
Bereiding:
- Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en laat afkoelen in een grote kom.
- Snijd de spekreepjes in kleine blokjes.
- Verwarm een braadpan en bak de spekjes rondom aan. Laat ze dan uitlekken op een keukenpapiertje.
- Snijd de ui fijn.
- Snijd de wortel in kleine blokjes.
- Snijd de knoflook fijn of pers hem uit.
- Snijd de rode paprika fijn.
- Verwarm een pan met een scheutje olijfolie. Bak hierin de ui, knoflook, wortel en paprika een 5-tal minuten aan. Kruid met paprikapoeder en peper.
- Spoel de bevroren tuinerwten kort onder de warme kraan (in een zeefje is makkelijk).
- Voeg dan de erwten toe. Roer snel om. Laat het groentemengsel een beetje afkoelen.
- Schep het groentemengsel en de spekjes door de rijst.
- Vermeng alle kaas, twee eieren, bloem, de peterselie en paprikapoeder met het rijstmengsel.
- Rol balletjes (iets groter dan een golfbal). Het helpt als je de handen eerst vochtig maakt met water. Laat je niet ontmoedigen door het geklieder… uiteindelijk komt het goed! 🙂
- Wentel de balletjesvoorzichtig door het kommetje met de resterende bloem. Leg ze op een bord en zet een uurtje in de koelkast. Zo worden ze steviger.
- Haal de balletjes uit de koeling en zet alvast de frituurketel op 180 graden.
- Zet twee kommetjes klaar: één kom met twee geklutste eitjes en de ander met paneermeel.
- Wentel dan de balletjes door het ei en daarna door het paneermeel. Herhaal deze stap nog een keer zodat je een mooi laagje krijgt.
- Frituur de balletjes zo’n 3 à 4 minuten totdat ze mooi goudbruin zijn geworden. Frituur telkens in kleine porties (zo’n 5 à 6 balletjes tegelijkertijd). Laat ze uitlekken op een keukenpapiertje.
Jummie! Ziet er heerlijk uit! 🙂
Dank je! 😊