Gefrituurde rijstballetjes

rijstballetjes

Ingrediënten (voor een 20-tal stuks):

  • 200 gram rijst
  • 250 gram gerookte spekreepjes
  • 1 ui
  • 1 rode puntpaprika
  • 1 wortel
  • 100 gram fijne tuinerwten (diepvries)
  • 1 grote teen knoflook
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 50 gram grana padano of Parmezaanse kaas
  • 50 gram geraspte kaas
  • 1 eetlepel verse of gedroogde peterselie
  • 4 à 5 eieren
  • 10 eetlepels bloem
  •  10 eetlepels paneermeel
  • peper
  • olijfolie

 

Bereiding:

  • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en laat afkoelen in een grote kom.
  • Snijd de spekreepjes in kleine blokjes.
  • Verwarm een braadpan en bak de spekjes rondom aan. Laat ze dan uitlekken op een keukenpapiertje.
  • Snijd de ui fijn.
  • Snijd de wortel in kleine blokjes.
  • Snijd de knoflook fijn of pers hem uit.
  • Snijd de rode paprika fijn.
  • Verwarm een pan met een scheutje olijfolie. Bak hierin de ui, knoflook, wortel en paprika een 5-tal minuten aan. Kruid met paprikapoeder en peper.
  • Spoel de bevroren tuinerwten kort onder de warme kraan (in een zeefje is makkelijk).
  • Voeg dan de erwten toe. Roer snel om. Laat het groentemengsel een beetje afkoelen.
  • Schep het groentemengsel en de spekjes door de rijst.
  • Vermeng alle kaas, twee eieren, bloem, de peterselie en paprikapoeder met het rijstmengsel.
  • Rol balletjes (iets groter dan een golfbal). Het helpt als je de handen eerst vochtig maakt met water. Laat je niet ontmoedigen door het geklieder… uiteindelijk komt het goed! 🙂
  • Wentel de balletjesvoorzichtig door het kommetje met de resterende bloem. Leg ze op een bord en zet een uurtje in de koelkast. Zo worden ze steviger.
  • Haal de balletjes uit de koeling en zet alvast de frituurketel op 180 graden.
  • Zet twee kommetjes klaar: één kom met twee geklutste eitjes en de ander met paneermeel.
  • Wentel dan de balletjes door het ei en daarna door het paneermeel. Herhaal deze stap nog een keer zodat je een mooi laagje krijgt.
  • Frituur de balletjes zo’n 3 à 4 minuten totdat ze mooi goudbruin zijn geworden. Frituur telkens in kleine porties (zo’n 5 à 6 balletjes tegelijkertijd). Laat ze uitlekken op een keukenpapiertje.
Advertenties

2 gedachtes over “Gefrituurde rijstballetjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s