Ingrediënten:
- 200 gram rijst (bv. Tilda Basmati & Wilde rijst)
- 150 gerookte spekreepjes
- 1 uitje
- 1 rode puntpaprika
- 4 eieren
- 5 eetlepels bloem
- 1 eetlepel gedroogde of verse peterselie, fijn gesnipperd
- 1,5 eetlepel verse bieslook, fijn gesneden
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 60 gram Parmezaanse kaas of grana padano
- flinke scheut zonnebloemolie
- klontje boter of olijfolie
- zout
- peper
Bereiding:
- Kook de rijst volgens de aanwijzingen van de verpakking, giet af en laat dan afkoelen in een kom.
- Verwarm een pan en bak de spekjes bruin aan. Laat ze daarna afkoelen en uitlekken op een keukenpapiertje.
- Snijd de ui heel fijn.
- Snijd de paprika heel fijn.
- Verwarm een pan met een scheutje olijfolie of klontje boter. Doe hierin de ui en paprika en roer een 4-tal minuten goed om.
- Kruid dit flink met peper en zout.
- Voeg dit mengsel bij de rijst in de kom. Roer goed om.
- Meng de paprikapoeder, bieslook en peterselie door de rijst.
- Klop de eitjes, bloem en Parmezaanse kaas met een mixer in een aparte kom.
- Meng dit eiermengsel daarna met de rijst.
- Roer de spekjes door de rijst.
- Verwarm een koekenpan met een flinke scheut olijfolie.
- Schep per rijstkoekje één eetlepel van het rijstmengsel in de koekenpan.
- Duw hem voorzichtig platter met de lepel. Ik maak telkens 3 koekjes per keer.
- Laat elk rijstkoekje rustig bruinen op halfhoog vuur. Draai ze dan voorzichtig om.
- Laat ze goed uitlekken op een keukenpapiertje.
Je zou deze rijstkoekjes ook kunnen maken van left-over nasi goreng? Wat een leuk recept !
Ja, ook dat is mogelijk. Leuk om restjes te verwerken. Bedankt voor jouw reactie!