Cheesecake met kruidnoten en speculaas

Op het blog ‘Jessie’s Cuisine’ kwam ik een lekker recept tegen van een cheesecake. De kruidnoten had ik al. Voor de speculaas moest ik even naar de winkel.
Toch eens zo’n cheesecake uit de oven uitgeprobeerd.
Ik gebruikte een kleinere, vierkante bakvorm van 16 cm x 16 cm. Vandaar dat de verhoudingen wat anders liggen. De hoeveelheid karamel heb ik ook verdubbeld. Dit leek me lekkerder.

img_8409

Ingrediënten:

  • 300 gram monchou
  • 140 gram brokspeculaas + 3 extra koekjes
  • 65 gram boter + 30 gram boter
  • 150 gram witte chocolade
  • 50 gram suiker + 60 gram suiker
  • 65 ml slagroom + 50 gram room
  • 60 gram kruidnoten
  • 2 kleine eieren
  • 4 eetlepels water
  • zeezout
  • bakspray (klein klontje boter kan ook)

Bereiding:

  • Leg een velletje bakpapier op de bodem van jouw springvorm. Vet de zijkanten in met bakspray.
  • Verwarm de oven voor op 185 graden.
  • Laat 65 gram boter in een pannetje smelten.
  • Doe de brokspeculaas in een hakmolen. Voeg hieraan de gesmolten boter toe en meng het tot een geheel.
  • Doe deze speculaas op de bodem van de springvorm en duw hem goed aan.
  • Zet nu zo’n 20 minuten in de oven.
  • Haal hem eruit en zet de oven op 130 graden.
  • Verwarm een kookpot met een bodem water en breng aan de kook. Zet een kom op de pan en laat hierin de witte chocolade smelten.
  • Roer de 65 ml slagroom door de witte chocolade.
  • Mix de monchou met de 50 gram suiker.
  • Mix er dan één voor één de eieren bij.
  • Spatel er dan de kruidnoten bij. Verbrokkel er ook de 3 extra koekjes brokspeculaas door.
  • Doe dit mengsel in de springvorm.
  • Laat de 30 gram boter smelten in een pannetje en doe er de 50 gram room bij. Roer even goed.
  • Verwarm een ander pannetje met 60 gram suiker en de 4 eetlepels water en laat dit karamelliseren tot het lichtbruin is.
  • Giet het boter-roommengsel bij het karamelmengsel en klop even goed door. Voeg er dan nog een beetje zeezout bij.
  • Deze karamel kun je over de cheesecakevulling gieten. Meng daarna een beetje door elkaar met een vork.
  • Laat de taart zo’n 75 minuten bakken op 130 graden.

 

Advertenties

2 thoughts on “Cheesecake met kruidnoten en speculaas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s