Deze maand werd ik gekoppeld aan het blog ‘PiensKeuken’. Paulien kookt zo puur (en gezond) mogelijk, zonder geraffineerde suikers en toevoegingen. Af en toe maakt ze ook een gluten- en lactosevrij recept. Op haar blog staan ook leuke recepten om samen met kinderen te maken.
De ragout met champignons sprak me enorm aan. Een vrij alledaags recept en daarom past het ook zo goed in mijn straatje.
En met het pluspunt dat ik bijna alle ingrediënten al gewoon in huis had. Alleen voor de champignons en peterselie moest ik even op pad.
In het oorspronkelijke recept werd er gebruik gemaakt van een bouillonblokje. Ik kreeg afgelopen vrijdag de Foodybox toegestuurd met allerlei leuke producten erin. Daarin zat ook een pot kippenbouillon van Struik. Die heb ik met dit recept gebruikt.
Ingrediënten:
- 750 gram grote champignons (ik gebruikt 250 gram kastanjechampignons en 500 gram witte champignons)
- 1 pot Struik bouillon (450 ml, kip) + 250 ml water
- 85 gram boter + beetje extra
- 85 gram bloem
- peper
- zout
- nootmuskaat
- paar takjes verse platte peterselie
- 8 sneden wit brood
- 4 plakken kaas
- 4 plakken gekookte ham
Bereiding:
- Borstel de champignons af. Snijd ze in kleinere stukken. (9 à 12 stukken per champignon).
- Verwarm een diepe braadpan met een beetje boter. Voeg alle champignons toe en roer af en toe door gedurende 5 minuten.
- Zet een zeef in een kom en giet de champignons af. Houd het vocht ook bij.
- Verwarm dezelfde pan met de 85 gram boter. Laat het smelten.
- Roer er nu de bloem doorheen tot een stevige massa. Zet dan het vuur middelhoog.
- Giet er nu beetje bij beetje de bouillon en water bij. Roer ondertussen stevig.
- Voeg nu ook het vocht van de champignons toe.
- Kruid nu met peper, zout en een beetje nootmuskaat naar smaak.
- Roer er de stukjes champignons doorheen.
- Knip de verse peterselie en roer door de ragout.
- Verwarm een grill.
- Doe telkens een plak ham en kaas tussen twee boterhammen.
- Grill de boterham onder de grill totdat ze goudbruin zijn.