Ingrediënten (voor 12 à 13 kroketten):
- 500 gram witte asperges
- 1 eetlepel bouillon met tuinkruiden
- 1 flinke koffielepel witte suiker
- 130 gram panko broodkruim
- 125 gram hamblokjes
- 50 gram bloem
- 50 gram boter
- 6 eiwitten
- peper
- zout
- frituurvet (in een frituurketel)
Bereiding:
- Schil de asperges en snijd een stuk van de onderkant van de asperge.
- Snijd de asperges in kleine stukjes (1,5 centimeter)
- Verwarm een kookpot met water. Voeg de bouillon en suiker toe.
- Kook de asperges zo’n 8 minuten tot ze gaar zijn. Giet ze dan af. Houd het kookvocht bij.
- Maak een roux door de boter te laten smelten in een pannetje.
- Voeg nu al roerend de bloem toe.
- Voeg nu een 450 milliliter kookvocht van de asperges toe. Roer tot een mooie dikke saus.
- Snijd de hamblokjes fijn.
- Voeg nu al roerend de aspergestukjes en hamblokjes toe.
- Kruid eventueel nog bij met peper en zout.
- Doe de saus in een bak/ovenschaal en laat afkoelen. Zet minstens 2 uurtjes in de koelkast.
- Neem een kom met 6 eiwitten.
- Neem ook een diep bord met panko.
- Neem met een schep een portie aspergemengsel. Vorm er een platte kroketvorm van, van ongeveer 8 centimeter doorsnede. Let op: dit is een rommelig klusje! 🙂
- Rol het voorzichtig door de eiwitten en daarna door de panko. Herhaal deze stap nog een keer.
- Leg de gevormde kroketten op een bord met een stukje keukenrol eronder. Zet daarna nog eens minstens 2 uren in de koelkast.
- Verwarm het frituurvet tot 190 graden.
- Bak de kroketten, per twee, voor zo’n 4 minuten.
Ik maakte deze kroketten zonder gelatine. Heb je liever een vastere vorm ragout om te paneren? Laat dan 4 gelatineblaadjes 10 minuten weken in water. Knijp ze uit als je saus klaar is en roer ze door de saus voordat je de asperges toevoegt.