Kroketten van asperges

1-IMG_9221-001

Ingrediënten (voor 12 à 13 kroketten):

  • 500 gram witte asperges
  • 1 eetlepel bouillon met tuinkruiden
  • 1 flinke koffielepel witte suiker
  • 130 gram panko broodkruim
  • 125 gram hamblokjes
  • 50 gram bloem
  • 50 gram boter
  • 6 eiwitten
  • peper
  • zout
  • frituurvet (in een frituurketel)

Bereiding:

  • Schil de asperges en snijd een stuk van de onderkant  van de asperge.
  • Snijd de asperges in kleine stukjes (1,5 centimeter)
  • Verwarm een kookpot met water. Voeg de bouillon en suiker toe.
  • Kook de asperges zo’n 8 minuten tot ze gaar zijn.  Giet ze dan af. Houd het kookvocht bij.
  • Maak een roux door de boter te laten smelten in een pannetje.
  • Voeg nu al roerend de bloem toe.
  • Voeg nu een 450 milliliter kookvocht van de asperges toe. Roer tot een mooie dikke saus.
  • Snijd de hamblokjes fijn.
  • Voeg nu al roerend de aspergestukjes en hamblokjes toe.
  • Kruid eventueel nog bij met peper en zout.
  • Doe de saus in een bak/ovenschaal en laat afkoelen. Zet minstens 2 uurtjes in de koelkast.
  • Neem een kom met 6 eiwitten.
  • Neem ook een diep bord met panko.
  • Neem met een schep een portie aspergemengsel. Vorm er een platte kroketvorm van, van ongeveer 8 centimeter doorsnede. Let op: dit is een rommelig klusje! 🙂
  • Rol het voorzichtig door de eiwitten en daarna door de panko. Herhaal deze stap nog een keer.
  • Leg de gevormde kroketten op een bord met een stukje keukenrol eronder. Zet daarna nog eens minstens 2 uren in de koelkast.
  • Verwarm het frituurvet tot 190 graden.
  • Bak de kroketten, per twee, voor zo’n 4 minuten.

 

Ik maakte deze kroketten zonder gelatine. Heb je liever een vastere vorm ragout om te paneren? Laat dan 4 gelatineblaadjes 10 minuten weken in water. Knijp ze uit als je saus klaar is en roer ze door de saus voordat je de asperges toevoegt.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s