Ingrediënten:
- 800 gram everzwijn stoofvlees
- 1 liter tafelbier (Piedboeuf, donker)
- 1 dikke ui
- 1 eetlepel bloem
- 3 à 4 flinke eetlepels kriekenconfituur (bv. Materne nostalgie)
- 4 dunne plakjes peperkoek
- 4 gedroogde laurierblaadjes
- 10 kruidnagels
- 15 jeneverbessen
- 4 takjes gedroogde tijm
- boter
Bereiding:
- Snijd de everzwijn blokken in even grote stukjes.
- Snijd de ui in grote blokjes.
- Verwarm een braadpan met wat boter en bak eerst het vlees bruin aan. Haal het vlees even uit de pan.
- Verwarm dezelfde braadpan met boter en bak de ui glazig.
- Voeg het vlees toe. Roer even om en bestrooi met de bloem.
- Giet het bier erbij en zet het vuur laag.
- Voeg de laurierblaadjes, kruidnagels, jeneverbessen en tijm toe. Roer nog even.
- Doe het deksel (met een kleine opening) op de pot en laat zo’n 1 uur en 20 minuten zacht pruttelen. Roer af en toe door.
- Haal de takjes en blaadjes eruit.
- Voeg nu de kriekenconfituur toe.
- Leg de peperkoek erop en laat nog een kwartiertje zachtjes sudderen.
- Roer het geheel nog eens goed door. Werk eventueel af met een lepel confituur.
Dit ziet er hemels uit! Zelf heb ik nog nooit everzwijn gegeten. Is het vet vlees, of is het qua structuur meer te vergelijken met magere braadlappen?
Het was voor ook de eerste keer. Maar ik was verrast. Deed me aan gewoon stoofvlees denken. Weinig vet aan.