Foodblogswap: runderstoof met pompoen

Het is weer tijd voor een Foodblogswaprecept. Ook deze maand kookte ik met veel plezier van andermans blog. Ik mag niet alleen de FBS organiseren maar doe er graag zelf ook aan mee.
Dit keer koos ik een recept van het blog ‘LoveMyFood’. Dat is het blog van Marianne.
Door haar job en haar drukke gezinsleven houdt ze van snelle en makkelijke gerechten. Maar wel zo vers mogelijk. Ze geeft ook eerlijk toe dat ze wel eens kant-en-klare poffertjes of een diepvriespizza op het menu heeft staan. Heerlijk, zo iemand die ruim kan denken en ook eens een keertje voor het gemak kiest.

Heel moeilijk vond ik het niet om een recept van haar uitgebreide blog te kiezen. Het staat vol met heerlijke gerechtjes. Ik koos voor een ‘crockpot’ recept, het varkensstoofpotje met crème fraîche.
Nu hoor ik sommigen ook al denken… wat is een crockpot? Om eerlijk te zijn, heb ik ook even moeten googlen. Het is een merknaam voor de slowcooker. Een apparaat/pan waar je gerechten om een hele lage temperatuur kunt laten garen. Daardoor zouden alle smaken bewaard blijven en heb je weinig vocht nodig.

Ik heb zelf geen crockpot of een andere slowcooker. Ik koos voor de ouderwetse braadpan. Ik heb dan wel wat meer vocht moeten toevoegen maar verder vond ik het een heerlijk stoofpotje.
Het was een makkelijk te volgen recept en het smaakte echt goed. Zeker een recept om nog eens te maken en anderen aan te raden.

1-IMG_6120

Bij een Foodblogswap is het ook de bedoeling dat je een lichte wijziging doet in het recept. Ik gebruikte zelf runderlappen, pompoen, kruidnagels, jeneverbessen en rode wijn in mijn recept. De boontjes en kippenbouillon uit het originele recept heb ik weggelaten.

Ingrediënten:

  • 1 kg runderlappen
  • 400 gram pompoenblokjes
  • 300 gram krieltjes
  • 1 winterpeen
  • 2 uien
  • 1 rode paprika
  • 2 koffielepels knoflookpuree, uit de tube (of 4 kleine teentjes verse knoflook)
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 eetlepel milde paprikapoeder
  • halve theelepel cayennepeper
  • 2 laurierblaadjes
  • 8 kruidnagels
  • 8 jeneverbessen
  • 200 gram crème fraîche
  • braadboter
  • fles rode wijn
  • zout

Bereiding:

  • Snijd de runderlappen in stukjes van 1,5 cm bij 1,5 cm.
  • Snijd de paprika en uien in blokjes.
  • Snijd de winterteen in halve maantjes.
  • Verwarm een braadpan met wat braadboter. Bak het vlees in 2 (of 3) delen bruin aan. Zet het vlees dan even apart.
  • Neem dezelfde pan met wat braadboter. Verwarm hem en bak de ui even glazig aan. Gebruik je verse knoflook dan kun je deze ook bij de ui bakken. Voeg de paprika en de peen toe. Kruid met cayennepeper en paprikapoeder. Voeg dan ook de tomatenpuree, knoflookpuree, laurier, kruidnagels en jeneverbessen toe. Voeg dan zo’n 200 ml wijn toe. Zet op een zacht vuurtje, met een deksel half op de pot. Laat nu zo’n 2 uur sudderen. Kijk af en toe of er nog genoeg vocht in zit. Voeg anders een scheut wijn toe.
  • Na 2 uurtjes verwijder je de kruidnagels, laurier en eventueel ook de jeneverbesjes.
  • Voeg nu de pompoen toe. Laat een uurtje verder pruttelen. Giet er wat wijn bij als het nodig is.
  • Voeg nu de krieltjes toe. Grote krieltjes kun je nog even halveren. Giet er de rest van de wijn bij. Roer alles goed en laat weer een half uur pruttelen op een laag vuurtje.
  • Roer er vlak voor het opdienen de crème fraîche doorheen. Voeg eventueel nog een beetje zout toe.

5 gedachtes over “Foodblogswap: runderstoof met pompoen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s