GETEST + RECEPT: Offley Port

Een tijdje geleden kreeg ik een mooie fles port van Offley toegestuurd om te proeven.
Offley is een porthuis dat al sinds 1737 bestaat.
De porto van Offley wordt nu nog steeds volgens traditionele methode gemaakt.
De druiven worden handgeplukt. Dan gebeurt er een gisting en maceratie (het losmaken van de schillen en pitten) en dat bij een gecontroleerde temperatuur. Daarna wordt er wijnalcohol toegevoegd waardoor de juiste balans ontstaat.
De wijnen worden in vaten opgeslagen en worden op verschillende manieren gerijpt en geblend. Na de juiste rijpheid (én zorgvuldig proeven en analyseren) wordt de wijn gebotteld.

1-DSCN1905

Offley heeft 7 varianten op de markt gebracht. Zo bestaat er natuurlijk de klassieke ‘Ruby Port’ maar ook een zoete witte port. Heel verrassend voor mij is dat er ook een rosé port bestaat, met een aroma van rood fruit.

Deze ‘Offley Tawny Porto’ is een mooie rode port die zowel vol als fris van smaak is en werd gemaakt met de beste druivensoorten uit de Douro-streek. De port rijpt meerdere jaren in eikenhouten vaten in de eeuwenoude kelders van Offley.
Volgens het etiket heeft deze port het aroma van noten en gedroogd fruit met lichte houttonen.
De smaak is zacht en soepel en heeft een lichte kruidigheid.
Deze port is ideaal als aperitief of bij een kaasdessert.

Ik ben zelf geen wijn- of portliefhebber en drink het nooit zo. Wel gebruik ik het graag in allerlei stoofgerechtjes en sauzen.
Zo heb ik bijvoorbeeld stoofpeertjes gemaakt met een toevoeging van deze ‘Tawny Porto’.
Dit receptje komt na de feestdagen online.
Maar ik wil vooral ook mijn stoofgerechtje met jullie delen want dat is zeker de moeite!

Ingrediënten:

  • 1 kg runderstoofvlees
  • 2 uien
  • 2 kaneelstokjes
  • 3 laurierblaadjes
  • 1 koffielepel gedroogde tijm
  • 4 jeneverbessen
  • 350 ml rode porto (Offley Tawny Porto)
  • 3 eetlepels rode wijnazijn
  • 1 liter runderbouillon
  • 3 plakken peperkoek
  • 3 eetlepels appelstroop
  • boter
  • peper
  • zout

Bereiding:

  • Snijd het vlees in kleine stukjes (zo’n 2-3 cm). Kruid met wat peper en zout.
  • Verwarm een grote braadpot met boter. Bak de stukjes vlees bruin aan.
  • Snijd de uien in grove stukken. Doe ze bij het vlees en bak het glazig aan.
  • Voeg nu de laurier, jeneverbessen, kaneel en tijm toe.
  • Giet de Offley porto erbij, samen met de rode wijnazijn.
  • Breng dit nu aan de kook.
  • Voeg nu de runderbouillon toe.
  • Laat dit nu zo’n 3,5 uur stoven op een licht vuurtje, met het deksel erop. Roer wel af en toe.
  • Haal de kaneel, laurier en jeneverbessen uit de stoofpot.
  • Schep er nu de appelstroop doorheen.
  • Verkruimel de peperkoek en voeg dit ook toe.
  • Laat dit nu even pruttelen tot de saus dik genoeg is.

Offley heeft nu ook een leuke actie waar je een weekendje weg kunt winnen in een Amrâth Hotel. Meer info vind je op het label van de fles.

http://www.offley.nl/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s