Ingrediënten basis gepofte aardappel:
- kruimige grote aardappelen
Bereiding voor de gepofte aardappel:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Was de aardappel goed.
- Snijd een stuk aluminiumfolie af en verpak de aardappel hierin.
- Leg de aardappel in de oven voor 1 uur en een kwartier.
- Pak de aardappel uit. Snijd hem (bijna) door in het midden.
Ingrediënten Mexicaanse aardappel (voor 4 aardappelen):
- 200 gram kalfsgehakt
- 1 klein blikje maïs
- 1 rode paprika
- 1 grote ui
- 2 tenen knoflook
- 1/2 theelepel chilipeper
- peper
- zout
- half blikje tomatenblokjes
- verse bieslook en tijm als afwerking
- boter
Bereiding:
- Snijd de paprika in kleine blokjes.
- Snijd de ui fijn.
- Verwarm een pan met wat boter en bak de ui glazig. Voeg dan de knoflook toe en roer goed door.
- Voeg het gehakt toe en bak het rul. Kruid bij met peper, zout en chilipoeder.
- Voeg de paprika toe. En laat vijf minuten meebakken. Roer af en toe.
- Voeg dan de tomatenblokjes toe en roer voor een drietal minuten.
- Roer de maïs erdoorheen.
- Vul de aardappelen op met dit mengsel.
- Werk af met de geknipte bieslook en tijm.
Ingrediënten aardappelen zure room:
- 1 potje zure room
- verse bieslook
- grof zeezout
Bereiding:
- Strooi een beetje zeezout over de gepofte aardappel.
- Vul de aardappel met een flinke koffielepel zure room.
- Werk af met de bieslook.
Ingrediënten aardappelen kruidenboter/gezouten boter:
- 1 rolletje kruidenboter OF gezouten boter
- grof zeezout
Bereiding:
- Strooi een beetje zeezout over de gepofte aardappel.
- Snijd een stevig stukje kruidenboter af en leg dit tussen de aardappel.
Ingrediënten voor tzatziki:
- 1 komkommer
- 200 ml verse kaas
- olijfolie (met truffelsmaak)
- verse bieslook als afwerking
- peper
- zout
Bereiding:
- Rasp de komkommer grof.
- Zeef het overtollige sap door de zeef.
- Voeg peper en zout toe.
- Doe er een scheutje olijfolie bij.
- Meng goed.
- Vul de aardappel met de tzatziki en werk af met wat bieslook.
Ingrediënten voor guacamole:
- 2 avocado’s
- 100 ml crème fraîche
- 1/4 citroen
- peper
- zout
- verse bieslook en peterselie
Bereiding:
- Haal het vruchtvlees uit de avocado’s.
- Snijd het vruchtvlees in blokjes en prak het met een vork fijn.
- Knijp de citroen een beetje uit en doe het sap over de avocado.
- Roer de crème fraîche erdoorheen. Roer goed.
- Kruid af met peper en zout.
- Vul de aardappel met guacamole.
- Werk af met wat verse bieslook en peterselie