Cannelloni met rucola, spinazie en ricotta

Dit keer weer een recept van mijn boekenplank. Het boek ‘Gino’s pasta’ is  het meest gebruikte kookboek uit mijn collectie. Dit boek bevat een uitgebreide verzameling pasta’s van Gino d’Acampo. Gino is een Italiaanse chef maar vooral populair in Groot Brittanië. Het boek ‘Gino’s pasta’ is in 2011 uitgebracht en sindsdien heb ik er al veel pasta’s uit gemaakt. En telkens met een lekker resultaat!

gino's pasta2ginopasta3

Dit keer ging ik voor een cannelloni met spinazie en ricotta, de Cannelloni del Nonno. Dit recept kun je vinden op pagina 84 en staat in de rubriek ‘pasta uit de oven & zoete pasta’.
In het recept wordt er gewerkt met vers eierpastadeeg waarvan het recept ook in het boek te vinden is. Maar ik werk gewoon met lasagnebladen, kant en klaar van de supermarkt.

ginopasta

Ingrediënten:

  • 1 pak lasagnebladen, gedroogd
  • 1 liter gezeefde tomaten (passata)
  • bascilium, verse
  • 100 gram pecorino (ik gebruikte grana padano)
  • 500 gram ricotta
  • 150 gram diepvriesspinazie, ontdooid
  • 150 g rucola, fijngesnipperd
  • nootmuskaat
  • zout
  • peper
  • 100 gram boter
  • 100 gram bloem
  • 1 liter melk (ik gebruikte 600 ml melk en 400 ml room)

Bereiding:

  • Verhit de oven op 180 graden.
  • Doe de gezeefde tomaten in een kom. Knip de basilicumblaadjes fijn en kruid met peper en zout. Roer goed door elkaar.
  • Verwarm een ketel met boter op halfhoog vuur. Strooi de bloem erover en roer even om. Roer dan geleidelijk de koude melk en room door de roux. Laat de saus op een laag vuurtje een 10-tal minuten pruttelen tot hij bindt. Kruid met wat nootmuskaat, zout en peper.
  • Neem een kom en vermeng de ricotta, spinazie, rucola, nootmuskaat en 60 gram kaas goed door elkaar. Kruid bij met peper en zout naar smaak.
  • Kook ondertussen de pastavellen een paar minuten in kokend water. Laat ze dan even uitlekken.
  • Vul de ovenschaal met een laagje bechamelsaus.
  • Leg een velletje lasagne op een plat bord. Leg de smalle kant naar je toe. Neem een lepel ricottavulling en leg die op het uiterste velletje en rol het velletje op tot een mooie rol.
  • Leg dat rolletje op de bechamelsaus en vul de schaal zo met de helft van de rolletjes.
  • Doe er dan de helft van de gezeefde tomatensaus overheen.
  • Vul dan op met een tweede laag lasagnerolletjes.
  • Doe dan de rest van de tomatensaus erover.
  • Werk af met de rest van de bechamelsaus.
  • Strooi er dan nog de kaas overheen.
  • Zet de schotel zo’n 35 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin en knapperig is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s