De proeverij – Valkenswaard

Een paar weken geleden won ik hun facebookactie en kreeg daarbij
twee keer een kortingsbon van 10 euro op een 3-gangenmenu. ‘De proeverij’ stond al een tijdje op mijn lijst van restaurantjes in de buurt waar ik graag eens wilde proeven. Dus dat kwam goed uit!

Het restaurant bevindt zich op de hoek van het grote kruispunt in Valkenswaard.
Via een zijdeur kun je met een trap naar boven en dan kom je in het restaurant uit.
We werden vriendelijk onthaald en werden naar ons tafeltje aan het raam geleid.

Het tafeltje gaf uitzicht over het marktplein met de cafés en de kerk. Het restaurant is sfeervol ingericht met verschillende kleuren stoelen, hoog en laag.

IMAG4318 IMAG4355

Er wordt ons gevraagd of we iets willen drinken. En daarna wordt er uitgelegd dat er gewerkt wordt met een 2- of 3-gangenmenu dat door de kok bepaald wordt. We kiezen voor het 3-gangenmenu en we mogen nog even vertellen of we een allergie hebben of een bepaald ingrediënt echt niet lusten.
We krijgen die avond geen kaart te zien. Wel raar want buiten aan de gevel hangt toch een menukaart waar je kunt kiezen uit verschillende voorgerechten en hoofdgerechten. Maar ons laten verrassen is ook wel leuk. Maar ik weet niet of iedereen daar op zit te wachten.

We krijgen alvast een amuse. Dit is een glaasje met een crème van picalilly. Met daarbij een schaaltje seranoham.
Met een stukje ‘broodstengel’ mag je dan dippen in de crème en daarna in de ham. Dat is lekker!
Er wordt gevraagd of we vooraf een broodje willen hebben. Dat is altijd lekker!
Bij elk gerechtje dat op ons tafel geserveerd wordt, krijgen we uitleg. Dat is heel fijn. Zodat je weet wat je eet.
We krijgen vier broodjes met enkele kommetjes: olijven, gezouten boter, olijftapenade en zongedroogde tomaten.
Heel lekker! Zelfs de olijven worden goedgekeurd, ook al zijn we daar beiden geen liefhebbers van.

IMAG4320 IMAG4322

Dan is het tijd voor de voorgerechten. We krijgen verschillende schotels op ons tafeltje, heel mooi gepresenteerd op een leisteen en een stukje boomstronk. Eentje met vis, eentje met stokjes, eentje met vlees en een schoteltje met een mooi oranje potje en twee kleine weckpotjes. In die oranje pot zit een mosterdsoepje. Met behulp van de kleine pollepel kunnen we de soep verdelen in de kleine weckpotjes. Het eten uit die potjes gaat niet heel vlug maar de soep smaakt heel goed. Lekker mild van smaak!
Op het bord met de vis ligt een stokje met zalm. Dat werd omhuld met een krokant korstje .Verder lag er nog gerookte zalm op het bord en een stukje tonijn en wat salade. Het stokje vind ik zelf iets minder en ook het wit-gele toefje dat op het bord ligt (aspic blijkbaar) was heel erg sterk van smaak. Ik associeerde het bijna met wasabi. Maar de rest van de vis smaakt heerlijk! Ook de toefjes ‘mayonaise’ op het bord smaken bijzonder goed.
Het vleesbordje vinden we het minste van de avond. Er liggen twee toastjes op met paté. Mijn vriend lust paté maar vond deze niet zo lekker. Ik ben geen patéliefhebber maar was dit helemaal vergeten te vermelden. Eigen schuld voor mij dus! Ik heb wel geproefd en hem opgegeten. Omdat ik echt niet van paté houd, is dit voor mij niet voor herhaling vatbaar. De rest van het bord smaakt wel goed. De katenspek is mals en de salade smaakt weer prima.
Op de stokjes zaten kippendijtjes. Die smaakten goed en het sausje was heerlijk zoetig!
IMG-20140223-WA0009 IMAG4333

IMAG4328 IMAG4335

IMG-20140223-WA0007
Dan is het wachten op de hoofdgerechten. Het is steeds spannend wat het gaat worden.
We krijgen eerst een mooi bord met vis: een zwarte kabeljauw, dorade, vlaswijting en stukjes spinazie.
Daarbij nog enkele kommetjes met salade, hete bliksem, rijst en boontjes. Wat smaakt die vis weer goed! Perfect gegaard en de inhoud van de kommetjes smikkelen we ook op. De frietjes worden in een frituurmandje gepresenteerd. Wat leuk! Eventjes later wordt er ook een bordje met vlees op tafel gezet. Hierop liggen stukjes Ibericovarken, runderezel en eendenborst. Telkens perfect gebakken en heerlijk mals vlees. We missen wel wat kruiding op het stukje varkensvlees.
Er wordt ons ook gevraagd of we wat extra willen en of het voldoende voor ons was . We bestellen nog een portie frietjes en voor de rest hadden we echt voldoende gehad!

IMAG4339 IMAG4341 IMAG4344 IMG-20140223-WA0004

Als nagerecht krijgen we een gezamenlijk bord met vanalles en nog wat: schuim van mandarijn, panna cotta met bananensaus, appelflappen, chocolademousse en geconfijte ananas . De appelflappen vinden we het minste. Ze mochten iets meer gevuld zijn. Veel rozijnen maar heel weinig appel. De rest smaakte echt heerlijk! De mousse was ook heel luchtig!

IMG-20140223-WA0001

Na het nuttigen van een kopje koffie en thee (en de brownie) hebben we de rekening gevraagd.
IMAG4350
Hierbij kregen we nog een butterscotchlikeurtje.

IMAG4351

En zo was de avond weer om. We wisten op voorhand niet wat te verwachten maar het was een geslaagde avond met heerlijk eten! Zeker een aanrader! En voor 29,95 euro (wij voor 19,95 euro p.p. met de facebookkorting die we gewonnen hadden) heb je mooi gegeten! We zijn grote eters maar hadden echt genoeg op het einde van de avond!

Lekker!

  • een verrassend menu dat mooi gepresenteerd werd
  • goede prijs-kwaliteitverhouding
  • vriendelijke bediening met steeds een uitgebreide uitleg over de gerechten

Niet zo lekker!

  • de paté en ‘aspic’ vonden we niet zo

8enhalf

De proeverij, Eindhovenseweg 1, Valkenswaard, http://www.restaurantproeverij.nl/

Dit restaurant is helaas gesloten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s