Babi Ketjap (met nasi goreng)

Weer tijd om een receptje uit het kookboek uit te proberen. Een tweetal weken geleden kocht ik bij de C1000 een leuk kookboek met een heleboel wereldgerechten. Het kookboek heet ‘Werelds koken op z’n Hollands’. De gerechten lijken heel toegankelijk en dat vind ik fijn! Ze zijn ook allemaal te bereiden met ingrediënten die je in de plaatselijke supermarkt kunt vinden.

c10001 c10002

Het is een dik kookboek met een heleboel recepten. En het interessante is dat bij elk gerecht een duidelijk beschrijving staat en een mooie foto die het blad opvult.
De gerechten zijn opgedeeld in verschillende categorieën. Dat maakt het handig om te selecteren.

c10003

Ik ga voor een vleesgerecht dat op pagina 136 staat. De foto ziet er heel smakelijk uit! En het smaakt ook goed.
De nasi goreng heb ik wel zelfgemaakt. Want dat vind ik net wat lekkerder dan de kant-en-klare versie. Hierbij serveerde ik kroepoek.

 

varkensvlees in ketjapsaus

Ingrediënten voor de babi ketjap:

  • 800 gram hamlappen
  • 1 flinke koffielepel gemberpoeder
  • zout
  • peper
  • olijfolie
  • 2 grote uien, gesnipperd
  • 3 tenen knoflook, geperst (of fijngehakt)
  • 8 eetlepel ketjap manis
  • 8-tal druppels tabasco (of 1 theelepel sambal oelek)
  • 6 eetlepels seroendeng (ik maakte hem zelf met pinda’s, gemalen kokos en gebakken uitjes)

Bereiding:

  • Snijd de hamlappen in blokjes. Bestrooi met zout, peper en gemberpoeder.
  • Verwarm een pan met wat olie. Bak de blokjes vlees op middelhoog vuur rondom lichtbruin.
  • Voeg de ui en knoflook toe. Roer even goed mee.
  • Voeg de ketjap en sambal (of tabasco) toe. Voeg 250 ml water toe. Breng aan de kook en stoof voor een halfuurtje.
  • Schep het vlees op de schaal en strooi er seroendeng overheen.

Ingrediënten:

  • 500 gram langkorrelrijst
  • 5 bosuitjes
  • 2 dikke wortelen
  • 250 gram spekblokjes, gerookt
  • 160 gram erwten, diepvries
  • 6 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels gembersiroop
  • olijfolie
  • peper

Bereiding:

  • Bak de spekjes lichtbruin in een pan en zet dan aan de kant.
  • Kook de rijst volgens de verpakking. Giet dan af.
  • Snijd de bosuitjes in ringen. Snijd de wortelen in blokjes.
  • Verwarm een pan met wat olie. Bak de wortelen even aan en voeg dan de bosuitjes toe. Roer goed.
  • Voeg dan de spekjes toe. Roer nog even goed om.
  • Voeg dan de rijst toe.
  • Roer er de ketjap en gembersiroop doorheen.
  • Voeg dan de erwten toe en roer ze er goed doorheen.
  • Werk af met wat peper.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s