Foodblogswap: Zoetzure kip met ananas

In de maand januari had ik het genoegen om van de site ‘Jax Thermomix Recepten’ te koken. De blogster, Jacqueline, heeft al een tweetal jaren een thermomix in huis en heeft dus ook een blog vol met recepten om te gebruiken met een Thermomix. Zelf heb ik geen Thermomix maar blijkbaar is het een populair ding, vooral in het zuiden van Europa en Australië.

Ik vond het best een uitdaging om een recept uit te proberen van dit blog omdat ik zelf niet zo’n toestel heb.
Er staan ook recepten tussen die je zonder de Thermomix kon maken maar ik ging voor het recept ‘Zoetzure kip met ananas’ .

Recepten met kip en rijst zijn altijd wel mijn ding en ook mijn tafelgenoten hier in huis kunnen daarvan genieten.
Toen ik aan de slag ging met het recept kwam ik de moeilijkheid tegen dat ik dit recept om moest zetten van het Thermomixrecept tot een gewoon recept met potten en pannen.

Met de lijst ingrediënten en het ietwat moeilijk te snappen recept (als je geen Thermomix hebt!) heb ik er toch wat van gemaakt en het resultaat was lekker. De titel zegt al genoeg… het is echt een mix van zoet en zuur die je in je mond proeft. Heel lekker.

De taugé had ik achteraf wat later mogen bijvoegen want die was al behoorlijk slap geworden tijdens het serveren.
Een tikkeltje knapperig mag eigenlijk wel. De gewone wortel was ik vergeten te kopen maar ik had nog twee gele wortels in de koelkast. Dus heb ik die gebruikt. De hoeveelheden zijn wel weer aangepast.

zoetzure kip met ananas

Ingrediënten:

  • 900 gram kipfilet
  • 2 rode paprika’s
  • 2 grote uien
  • 1 groot blik ananas met sap
  • olijfolie
  • 4 eetlepels gembersiroop
  • 3 eetlepels ketjap manis
  • 2 tenen knoflook
  • 2 blokjes groentebouillon
  • 375 gram witte rijst
  • 2 gele wortels
  • 250 gram champignons
  • 150 gram taugé
  • 200 ml water
  • 75 ml sojasaus
  • 50 ml water met een koffielepel maïzena
  • 5 eetlepels zoete chilisaus
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • klein blikje tomatenpuree
  • scheut sherry
  • 40 gram bruine suiker
  • 200 ml ananassap
  • zout
  • peper
  • braadboter

Bereiding:

  • Snijd de kipfilet in blokjes. Doe ze in een kom. Voeg daar 3 eetlepels olijfolie, de ketjap manis en gembersiroop aan toe. Roer even goed door elkaar. Laat een twintigtal minuten marineren in de kom.
  • Snij ondertussen de groenten. Snijd de paprika’s in blokjes, de champignons in schijfjes, de ui fijn en de wortels in halve schijfjes.
  • Verwarm een hoge hapjespan met wat boter. Bak dan de ui glazig. Pers de knoflooktenen uit en roer goed om. Voeg dan de paprika’s en wortels toe. Roer goed om. Voeg dan de champignons toe. Roer alles gedurende een achttal minuten. Houd dat aan de kant. Kruid bij met wat peper en zout.
  • Bak dan de kipfilet tot ze gaar is.
  • Kook de rijst ondertussen ook volgens de aanwijzingen van de verpakking. Doe de groentebouillonblokjes in het kokende water. Giet daarna af.
  • Maak ondertussen ook de saus. Doe de sojasaus, witte wijnazijn, chilisaus, sherry, bruine suiker, ananassap in een pan. Roer met de garde goed door en verwarm. Voeg dan de maïzena toe die op voorhand even losgeklopt werd met wat water.
  • Voeg de groenten toe aan de kip. Roer even om.
  • Voeg dan de taugé toe. Roer even voor een tweetal minuten om.
  • Voeg dan nog de ananasstukjes toe.
  • Roer er dan de saus doorheen en serveer met de rijst.
Advertenties

2 gedachtes over “Foodblogswap: Zoetzure kip met ananas

  1. Jacqueline zegt:

    Hai Daisy,

    Leuk dat je toch een receptje hebt weten te vinden op mn blog. De meeste recepten zijn relatief makkelijk om te zetten naar gewone recepten. Het gebruiksgemak van de Thermomix vind ik gewoon heel groot. Ik vind het vaak een spott om gewone recepten naar Thermomixrecepten om te bouwen.

    Leuk blog! Ik vind de foodblogswap een leuke manier om met andere blogs in contact te komen.
    Groetjes,
    Jacqueline

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s