Ingrediënten (om een 10 à 12 bakjes op te vullen):
- 1 soepkip (2 indien je graag veel kip hebt in je vol-au-vent)
- 450 gram soepballetjes
- 750 gram champignons
- 4 kippenbouillonblokjes + 1 groentebouillonblokje
- 6 laurierblaadjes
- 6-tal takjes gedroogde tijm
- 4 kruidnagels
- 5 peterselietakjes
- 170 gram boter + beetje extra boter
- 170 gram bloem
- 900 ml halfvolle room
- 1 halve citroen
- peper
- zout
- gedroogde peterselie
- gedroogde tijm
- bladerdeegbakjes
Bereiding:
- Leg de kip in een ruime pan. Doe er water bij totdat de kip net onderstaat.
- Doe de bouillonblokjes, laurier, kruidnagels, peterselietakjes en tijmtakjes erbij.
- Laat de kip nu zo’n 60-90 minuten gaar worden op een zacht vuurtje.
- Haal de kip eruit en laat wat afkoelen.
- Verwarm de oven ook voor op 190 graden.
- Doe ondertussen de soepballetjes in dezelfde bouillon en laat ze zacht garen totdat ze boven drijven.
- Schep ze er dan voorzichtig uit. Schep niet teveel groen mee. Zet even apart.
- Schep nu 1 liter kippenbouillon uit de pan. Zet apart.
- Snijd de champignons in 4 stukken. De grote in 6.
- Bak nu de champignons aan in wat boter. Zet ze apart.
- Verwarm nu de pan en laat de hoeveelheid boter smelten.
- Voeg dan al roerend de bloem toe.
- Voeg dan beetje bij beetje de kippenbouillon toe. Roer goed. Voeg dan de room ook beetje bij beetje toe. Roer goed tot een gladde saus.
- Zet de bladerdeegbakjes in de oven. Laat een 8-tal minuten in de oven staan.
- Haal dan al het kippenvlees van de botjes en voeg toe aan de saus.
- Voeg dan de balletjes en champignons toe.
- Kruid nu goed met zout. Voeg de gedroogde peterselie en tijm toe. Kruid ook met wat peper.
- Pers nu de citroen nog wat uit.
- Roer alles goed.
Een gedachte over “Vol-au-vent”