Ingrediënten:
- 1 kg gemengd gehakt
- 1/2 bos peterselie
- 4 eetlepels paneermeel
- 1 ei
- 350 ml Achelse trappist
- peper
- zout
- 1 kg uien
- 3 kleine teentjes knoflook
- 350 gram gedroogde pruimen zonder pit
- 250 gram appelstroop
- boter
- water
Bereiding:
- Snipper de peterselie fijn.
- Snijd 2 kleine uien fijn.
- Meng het gehakt met de fijngesnipperde ui, de peterselie, het eitje, het paneermeel, peper en zout. Kneed het goed met de handen.
- Verwarm een pan met boter en bak de gehaktballen rustig aan tot ze bruin zien aan alle kanten. Haal ze dan uit de pan en houd ze apart.
- Snijd de overige ui in ringen.
- Verwarm de pan met wat boter en bak de uienringen mooi bruin aan. Pers daarbij de teentjes fijn met een knoflookpers. Roer even goed door. Haal 2/3 van de uien uit de pan. Zet even aan de kant.
- Blus dan met het bier. Roer even het aanbaksel los.
- Voeg dan wat water toe tot de gehaktballen half onder staan. Zet er een achttal minuten een deksel half op en laat op een zacht vuurtje pruttelen.
- Haal de pan van het vuur en de appelstroop toe. Roer voorzichtig. Laat nog eens vijf minuten zacht pruttelen.
- Voeg de pruimen toe en laat nog een tweetal minuten meepruttelen.
- Voeg dan de uien toe. Roer goed door elkaar.