Maastricht – De culinaire route

We boekten drie dagen Zuid-Limburg. Daarbij hoort natuurlijk ook een bezoek aan de stad Maastricht. Al verschillende keren geweest maar meestal voor de winkels. Dit keer (buiten een dag winkelen) ook eens een keer de lekkere adresjes opgezocht.

stad
Hier een overzicht van de leuke adresjes die wij bezochten:

Coffeelovers – Dominicanerkerkstraat 1 – Maastricht – www.coffeelovers.nl

1 2 3 4 5 6 7

De Dominicanenkerk is omgebouwd tot boekhandel. Achter in deze kerk ligt Coffeelovers. Deze koffiebar gebruikt koffiebonen van de koffiebranderij Blanche Dael. De bestelling gebeurt aan de koffiebar zelf. Daarna kan je plaatsnemen aan één van de tafeltjes maar je kunt je drankje ook gewoon meenemen. Op het bord staat ook nog enkele lekkernijen zoals een kaastaarten. Wij bestellen een aardbeien-bananensmoothie en een latte machiato. Het duurt wel eventjes voordat de smoothie klaargemaakt wordt. Hierdoor wordt de wachtrij vaak wat lang. Wel een hele mooie plek om een koffie te drinken. Ideale locatie om even tot rust te komen.

Taart – Helmstraat 2A – Maastricht – www.taartzaak.nl

9 10 11 12 13

Taart ligt in de Helmstraat en is een leuke zaak met charmante meubeltjes die aan een verre tijd terugdenken.
Hier moet je zijn voor een heerlijk stukje taart. Een vaste menukaart hebben ze niet want de taartkeuze wisselt vaak (misschien wel elke dag?). Ik neem een thee met kaneelsmaak. En daar ruikt en proeft hij ook naar. Hij wordt gepresenteerd in een leuke theekan en ook de rest van het servies ziet er schattig uit. We nemen twee taartjes van bavarois. Eentje met aardbeien, de andere met frisser fruit (we proeven mango). Beiden erg lekker.
Helaas moesten we wel constateren dat de vloer niet grondig gepoetst wordt. Wij waren er rond half 12 en onder de bankstellen lagen al een berg koekjesresten, rietjes, muffinpapiertjes en ander viezigheid… Dat is vast niet van de dag zelf!

Preuve Limburg – Laag Mosae Forum 13 – Maastricht – www.preuvelimburg.nl

14 15 16 17 18   zjwamer koffie dropke

Preuve Limburg is een winkel en eetgelegenheid, gelegen in het winkelcentrum Mosae Forum. Hier kun je de Limburgse producten vinden. Zo kun je hier een broodje bij Bufkes eten (die heerlijk zijn, by the way, maar vandaag eens niet getest werden!)  maar ook een vleesafdeling. We hebben vooral gekeken bij de afdeling van langer houdbare producten. Zo zagen we veel soorten stroop, wijn, likeurtjes en mosterd. Ik kocht hier de Sjwamer koffie dropke met de amarettosmaak, die geproduceerd wordt in Venlo en uit amandelen en pruimen getrokken is op graanalchohol. Wel mocht de dame in de winkel meer kennis hebben over de producten, ook weinig prijsvermeldingen op de producten waardoor mijn flesje te duur werd aangerekend.

Tokyoto Japans Sushi en grill – Kesselskade 62 – Maastricht – www.tokyoto.nl/

19 20 21 22

Een onvoorziene tussenstap… maar ik kan zo moeilijk sushi weerstaan! Tokyoto ligt aan de Maasboulevard en daar is het dus gezellig vertoeven met goed weer. We willen maar een klein hapje en bestellen dus de box van 14,95 euro. Hierbij krijg je verschillende sushi’s. De sushi smaakt goed en de keuze is ruim. Ik mis alleen een bakje voor de sojasaus. Het wachten duurt wel ietsje langer maar in het zonnetje is dat gelukkig niet zo erg.
Hier hanteren ze trouwens ook het all you can eat principe.

Gelateria Luna Rossa – Hoogbrugstraat 45 – Maastricht

23 24 25 26 27

Nog wat zuidelijker wandelen, aan de achterkant van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek, ligt een ijssalon. Hier kun je veel verschillende ijssmaken vinden (33 als ik goed geteld heb!). Heel mooi gepresenteerd en de zaak is prachtig verlicht met rode tinten. Het ziet er aanlokkelijk uit. De ijsjes zijn dan ook erg in trek. Ik ga voor een bolletje cheesecake, mijn moeder neemt een ijsje met noten/ kers (waarvan de naam wel erg ingewikkeld was) en vanille Ze smaken goed. Wel wat prijzig misschien… 1,60 euro per bolletje.

Teazone – Koestraat 9 – Maastricht – www.teazone.nl

28 29 30 31 32 33 34 35  54 kusmi tea

We lopen de Koestraat in en gaan op zoek naar een theezaak. En die vonden we! Twee bankjes voor de gevel zorgen al voor een leuk sfeertje en aan de lantaarn hangt al een theepot klaar. Tof!
De theezaak is een plek om te drinken (thee natuurlijk!) en een winkel in één. De sfeer is er heel huiselijk, warm en wat donkerder qua verlichting. Overal wat hoekjes om te drinken, kleine en grote tafels. Het is best druk en we maken eerst even een rondje langs de leuke theeblikken van 3 grootse merken. Uit het Theodorgamma proef ik daarna ook de Je t’aime. Dit is een zwarte thee met toevoeging van macaron, marsepein maar vooral ook de pistache. Die ruik je echt goed! Lekker. Verder nog thee van Damman en Kusmi. Die laatste blikjes vind ik fantastisch. Wat een leuke kleurtjes. Ik ga met drie leuke blikjes naar huis! Wel het kleine formaat!
Je kunt hier trouwens ook terecht voor een high tea.

De Bisschopsmolen – Stenenbrug 3 – Maastricht – http://www.bisschopsmolen.nl/

36 37 38 39 40 41 42 43 44 koek

De Bisschopsmolen is blijkbaar de oudste nog draaiende watermolen in Nederland. Aan deze molen hangt ook nog een eigen bakkerij vast. Hier maken ze nog speltmeel en bloem. Met een groep mensen kun je hier ook een workshop vlaaien en broden bakken volgen. Wij lopen even een rondje door de winkel. We kopen de knapkoeken, een specialiteit uit het Maasland. Daarna nemen we plaats in het zitgedeelte zodat we nog een echte Limburgse vlaai kunnen bestellen. We gaan voor de kruisbessen en een vlaai met blauwe bessen erin. Smaakt goed!

Adriaan De Smaakmaker – St. Pieterstraat 36 – Maastricht – www.adriaandesmaakmaker.nl

46 47 48 55

kaapse mosterd

De laatste stop is bij Adriaan de Smaakmaker. Een klein winkeltje met een ruime keuze aan jam, chutney, mosterd en dressing. Alle producten worden gefabriceerd in de winkel zelf. Wij gaan voor een potje mosterd. Maar we kunnen niet meteen kiezen. De man in de winkel staat ons te woord en laat ons proeven van drie verschillende smaken: de Provençaalse, de Kaapse en honing-tijmmosterd. We gaan voor de Kaapse mosterd. Deze is met honing en Kaapse kruiden. Lekker en niet te sterk, zo heb ik hem graag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s