Gratin Dauphinois

In enkele restaurants hebben mijn vriend en ik al heerlijke gratins gegeten. Ook al verschillende keren zelf gemaakt maar nog nooit met succes. Tot vandaag.

Ingrediënten voor 4 personen (grote eters):

  • 1,5 kg  aardappelen
  • 750 ml  verse slagroom (uit het koelvak)
  • 10 g platte peterselie
  • 12 g bieslook
  • 3 teentjes geraspte knoflook (+ extra teentje voor het inwrijven van de schaal)
  • 150 g gemalen jonge kaas
  • boter
  • peper en zout

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Schil de aardappels en snijd met een rasp of keukenmachine flinterdunne schijfjes.
  • Spoel de aardappels en droog ze goed af met een keukenhanddoek.
  • Beboter de ovenschaal en wrijf de bodem in met een knoflookteentje.
  • Leg de schijfjes netjes langs elkaar als een pannendak.
  • Na elke laag doe je er peper en zout op.
  • Om de twee à drie lagen een teentje knoflook fijnraspen en verse peterselie en bieslook toevoegen.
  • De schaal opvullen tot 1,5 cm onder de rand.
  • Slagroom over de aardappels gieten.
  • Zet de schaal in de oven voor 1,5 uur.
  • Strooi geraspte kaas over de aardappels en zet nog eens 10 minuten onder de grill.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s